Zoveel verschillende benamingen en minstens zoveel functies heeft deze specerij: Kurkuma. Kurkuma wordt in sommige landen zelfs als verfstof gebruikt. Pas dus op voor de vlekken die kunnen ontstaan in kleding én op je aanrecht. schrik ook vooral niet van je gele handen die je van deze specerij kunt krijgen. Zelf heb ik de kurkuma nog niet (bewust ;)) als gebruikt verfstof. Ik gebruik het liever in mijn eten. Kurkuma is een specerij dat vooral in de Oosterse keuken wordt gebruikt. Zoals de naam al verklapt komt de plant, de Indiase geelwortel, uit India. Kurkuma kan je als wortel in de winkel kopen, maar kurkuma is vooral bekend als poeder. Om kurkumapoeder te maken worden de wortels van de Indiase geelwortel gestoomd en vermalen.

Kurkuma zit boordevol goede vitaminen en mineralen zoals bijvoorbeeld vitamine A, B6, B12, C, D, E, calcium, magnesium, ijzer. Daarnaast bevat kurkuma belangrijke stoffen, waaronder curcumine. Curcumine heeft veel belangrijke werkingen. In verschillende Oosterse landen wordt curcumine zelfs als medicijn ingezet bij het behandelen van candida, eczeem en artritis.

De werking van kurkuma

Er zijn al een boel onderzoeken gedaan. Over wat kurkuma nu precies voor ons kan doen. Het wordt bij ontzettend veel gezondheidsklachten ingezet, of ter preventie ervan. Kurkuma wordt op dit moment steeds vaker gebruikt om de volgende redenen:
– Om zijn ontstekingsremmende werking. Naast ontstekingsremmers wordt het ook ingezet om de groei van kankercellen tegen te gaan.
– In India wordt Kurkuma in hoge dosering voorgeschreven als natuurlijke pijnstiller bij chronische pijn als reuma en artritis.
– Kurkuma gaat ontstekingen in de darmwand tegen. Hierdoor hebben mensen met darm- en verteringsproblemen (denk ook aan de ziekte van crohn) soms baat bij kurkuma. Daarnaast schijnt kurkuma ook maagzweren tegen te gaan.
– Kurkuma versterkt ons immuunsysteem. Door regelmatig kurkuma te eten helpen we ons lichaam om op eigen kracht zich te versterken, verdedigen en dus te verbeteren.
– Kurkuma gaat de aanmaak van nieuwe vetcellen tegen. Kurkuma kan daarom helpen bij het afvallen.

Hoe kan je kurkuma gebruiken?

Vaak wordt kurkuma gecombineerd met zwarte peper en bloemkool. Zwarte peper helpt bij de opname van curcumine. Curcumine lost zich ook op in vet. Wanneer je het mengt met bijvoorbeeld olijfolie, dan wordt het ook beter in je lichaam opgenomen.
– Je kunt kurkuma makkelijk toevoegen aan je rijst. Je hebt dan gele rijst.
– Kruid je kip eens met zwarte peper, kurkuma, kerrie en zout. Heerlijk!
– Strooi eens wat kurkuma over je gebakken ei. Ook geeft kurkuma een lekkere toevoeging aan gevulde eieren.
– Omdat kurkuma in combinatie met bloemkool ook een goed effect heeft: roerbak je bloemkool (na het koken) in een beetje kokosolie, kurkuma, zwarte peper en koriander. Dit geeft een hele andere smaak dan de “gewone” gekookte bloemkool.  

Ik drink regelmatig kurkuma thee. Dit doe ik in combinatie met gember, zwarte peper en soms wat kaneel. Snij van de verse kurkuma en gember ongeveer 1.5 cm af, schil en rasp dit. (Als ik niet zoveel tijd heb, sla ik het raspen even over.) Voeg daarbij een snufje zwarte peper. Je kunt eventueel kaneel naar smaak toevoegen. Laat dit even trekken in je theepot. Schenk het na een aantal minuten in je theeglas.

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: