Het is alweer bijna mei. Een nieuwe maand met hopelijk heerlijk lenteweer. Wij hebben deze week rode bietjes op het menu staan. Rode bieten zijn over het algemeen het hele jaar te verkrijgen. Dit komt omdat we in Nederland zomerbieten hebben en winterbieten. De zomerbieten zijn een stuk kleiner dan de winterbieten. De echte jonge bietjes zijn erg lekker en die worden vanaf half mei al geoogst. De jonge rode bieten zijn vaak wat kleiner en malser. De zomerbietjes kun je mét schil eten, maar dan is het wel fijn om ze eerst even goed schoon te maken. De zomerbiet wordt in de winkel vaak verkocht met het loof er nog aan. Dit is gunstig voor de houdbaarheid van de biet, daarnaast is dit loof is ook heerlijk om te eten. Rode bieten worden vaak biologisch aangeboden.

Een aantal gezondheidsweetjes over de rode biet:
– Rode bieten zijn rijk aan vitamine C en ijzer. Vitamine C heeft vele functies, maar zorgt er onder andere voor dat het lichaam het ijzer beter opneemt.
– Het bietenrood in de bieten wordt veroorzaakt door verschillende kleurstoffen, waaronder ook betalaïne. Betalaïne is rijk aan antioxidanten en werkt ontstekingsremmend.
– De combinatie van antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen in de biet kunnen een antikankerwerking hebben.

Bieten kan je op verschillende manieren bereiden. Je kunt bieten koken, grillen, rauw eten of verwerken in een sap. Wanneer je ervoor kiest om de bieten te koken, doe dit dan niet langer dan 15 minuten. Er gaan anders een boel belangrijke stoffen verloren. Het loof kan je op verschillende manieren bereiden. De voorkeur voor de dikkere, grote bladeren gaat uit naar koken, wokken of stomen. De kleine, jonge bladeren kan je ook als rauwkost eten. Let dan wel even op de hoeveelheid, want deze jonge bladeren kunnen een laxerend effect hebben.

Recept: Rode bietjes en bietenloof salade:

Verwijder het loof van de bieten en was het loof en was de bieten. Kook de rode bieten gaar. Wil je het schil van de rode bieten alsnog verwijderen dan kan je dit na het koken van de biet afpellen. Wanneer de bieten zijn afgekoeld, snijd ze dan in parten. Kook het loof van de bieten ongeveer 5 minuten. Giet het water af en laat het loof goed uitlekken. Snijdt de bladeren en meng dit met de olijfolie of notenolie. Breng op smaak met peper en zout. Voeg ook de rucola toe.

Fruit een ui en knoflook in de pan, het liefst in olijfolie. Bak de ui en knoflook goudgeel. Voeg de balsamicoazijn toe en laat dit even inkoken. Voeg de bietjes toe. Voeg eventueel nog zout en peper toe naar smaak. Serveer het bietenloof op een bord. Verdeel het bietenmengsel over het bietenloof. Strooi eventueel nog Parmezaanse kaas of geitenkaas over het gerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: