Vooropgesteld, ik ben een groot voorstander van dagelijks zonlicht. Ik wil iedereen aanmoedigen om dagelijks wat zon mee te pakken. De zon geeft ons vitamine D en dat is mega belangrijk voor ons lichaam. Het speelt een essentiële rol bij het behoud van sterke botten en tanden én het heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en je geestelijke gesteldheid. Vitamine D heeft ook een rol in het vernieuwen van je cellen. Mocht je niet dagelijks zonlicht mee kunnen pakken, ga dan voor een goede vitamine D, als deze.

Dus, de zon hebben we nodig voor de aanmaak van vitamine D. Wanneer we onze huid dan bedekken met een laag (zonnebrand)crème, dan maakt onze huid geen vitamine D meer aan. Jammer en héél erg zonde!

Hoe voorkom ik zonschade?

  • Door je huid van binnenuit te beschermen
  • Je kunt een zonplan te maken én nog belangrijker: je ook houden aan dat zonplan.
  • Door je huid in te smeren met een beschermende crème.
    Met bovenstaande manieren bescherm jij je huid én je huid kan vitamine D aanmaken.

Hoe bescherm jij je huid van binnenuit?

Je kunt van binnenuit je huid beschermen tegen de zon, met de juiste voeding. Zorg dat je voldoende antioxidanten en omega-3 vetzuren binnenkrijgt. Je huid verbrand dan minder snel. Eet dus veel groente, fruit, kokosolie, eieren, vis, lijnzaad en (wal)noten.
Rauwe wortels behoren ook tot de adviezen. Maak elke dag een lekker (rauw) wortelsapje. Betacaroteen (wat in wortels zit) wordt omgezet in vitamine A.Vitamine A beschermt je huid onder andere tegen de UV stralen van de zon.

Wat is een goed zonplan?

Ga in het voorjaar al regelmatig naar buiten en laat je huid wennen aan de zon. Wanneer je huid wordt blootgesteld aan de eerste (zachtere) zonnestralen bouwt je huid zelf een beschermlaag op, namelijk pigment. Ga in de zomer niet langer dan 10 á 15 minuten in de felle zon. Wanneer je hartje zomer wel naar buiten gaat, doe dit dan in de ochtend, namiddag of avond. De zon is dan een stuk minder fel. Houd je bezoek dan alsnog beperkt. Pas eventueel je kleding aan op de felheid van de zon. Denk bijvoorbeeld aan een hoed of pet.

Wat smeer ik op mijn huid?

Ga je langer dan 10 á 15 minuten in de zon, smeer je dan in. Let wel op waarmee je smeert. In veel zonnebrandcrèmes zitten (chemische) stoffen die juist huidziekten als huidkanker veroorzaken. Deze zeer schadelijke stoffen worden namelijk opgenomen door je huid en komen zo in je lichaam terecht. Daarnaast brengen deze crèmes vaak een laag aan op de huid waardoor je geen vitamine D meer aanmaakt.
Een goede zonnebrandcrème vind je in mijn webshop, klik hier om deze te bekijken. Deze zonnebrand bevat stoffen als: zinkoxide en verschillende oliën die veel vitamine A en E bevatten. Vitamine A en E zijn antioxidanten die de huid helpen te herstellen tegen de straling van de zon. Zinkoxide staat bekend om zijn krachtige bescherming tegen UV straling. De stof wordt niet geabsorbeerd door het lichaam.
Daarnaast heb je ook natuurlijke oliën die je huid beschermen, zoals tarwekiemolie of kokosolie. Deze oliën hebben alleen wel een lage beschermfactor. Hier moet je dus voorzichtig mee zijn.
Kokosolie kan je wel heel goed gebruiken als after sun, omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Welnu, laat die zon maar komen én geniet er van!

2 Reacties

  1. Ons uitgangspunt; alles wat je op je huid/lichaam smeert moet je in principe op kunnen eten. Dan zit je altijd goed en laat je chemische shit buiten de deur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: