Vandaag had ik dan zo’n geluksmomentje:
Paksoi, vers uit de tuin en nog geen 2 uur later lag deze op mijn bord. Verser kan niet.
Ik word daar toch erg blij van, al denk ik tijdens het wassen van de groente vaak wel even waarom ik het ook alweer deed. 😉

Paksoi is een open kool, qua uiterlijk wel een beetje te vergelijken met een Chinese kool. De paksoi hoort dan ook bij de koolsoorten, al wordt hij ook gezien als bladgroente.
Paksoi is heel veelzijdig, je kunt het dan ook in uiteenlopende gerechten gebruiken, van een oer-Hollandse stamppot tot een exotisch gerecht. De groente heeft een frisse, licht pittige smaak. De rauwe stengels zijn knapperig, wat bij veel mensen in de smaak valt.

De groente zit boordevol vitamines (onder andere vitamine C) en mineralen (onder andere ijzer). En omdat deze paksoi vers uit de tuin komt, met misschien een paar rupsjes, heb ik ook nog kans op extra eiwitten! 😉
Paksoi bestaat voor bijna 95% uit water. Het fijne van paksoi is dat het heel weinig calorieën bevat: 13 kilocalorieën per 100 gram. Een fijne bijkomstigheid! Door de verhouding van goede voedingsstoffen en calorieën, kunnen we stellen dat de paksoi een super gezonde groente is.

Bereiding van Paksoi

Paksoi kan je op veel verschillende manieren bereiden, en dat is maar goed ook, want gezien de hoeveelheid paksoi in mijn tuin kan ik de komende week paksoi eten én toch elke dag een hele andere maaltijd proeven.

  • Je kunt paksoi roerbakken/wokken.
  • Je kunt paksoi bakken of stoven en er dan een heerlijke stamppot van maken.
  • Je kunt paksoi koken.
  • Paksoi kan je ook als salade bereiden. De stengels (het witte deel van de paksoi) zou ik dan wel even roerbakken, maar de bladeren (het groene deel) kan je rauw door een salade doen.

Vandaag had ik ook nog een boel “restjes” in de koelkast liggen die ik ook kon gebruiken voor de maaltijd. Ik heb de paksoi in een flink hete pan kort gewokt. In een aparte pan heb ik bosui, paprika, courgette en champignons gebakken. De gewokte paksoi heb ik door het baksel heen geroerd. Ik heb het gezamenlijk op smaak gemaakt met Thai Red Curry (van Jonnie Boer). Als laatst heb ik een tomaat, mozzarella en pijnboompitten (even roosteren) toegevoegd. Eventueel zou je het gerecht nog verder op smaak kunnen brengen met peper en zout.
Het gerecht heb ik gegeten met home-made naanbrood, wat ik nog in de vriezer had liggen. makkelijk, zo’n verse -restjes- dag! 🙂

Een heerlijke, snelle maaltijd én boordevol vitaminen en mineralen.  

Eetsmakelijk!


1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: