Het is winter en dat merk ik. Ik kom weinig buiten omdat het weer nu eenmaal niet zo aantrekkelijk is. De zon laat zich dan ook bijna niet zien. Jammer, want die zon is erg belangrijk voor ons en voor het voorkomen van een winterdip.
Ons lichaam is namelijk zonlicht nodig om Vitamine D aan te kunnen maken. De ultraviolette straling van de zon zet een soort cholesterol om in vitamine D.

Waarom is vitamine D nu zo belangrijk voor ons?

Vitamine D speelt een grote rol bij verschillende functies in ons lichaam, zoals bij de opname en opbouw van calcium en fosfor. Calcium en fosfor zijn van groot belang bij het vormen en onderhouden van het gebit en de botten.
Ondanks dat het voor iedereen goed is om (in de winter) extra Vitamine D in te nemen, toch zijn er een aantal groepen waarvoor het extra belangrijk is:
– Baby’s en kinderen, omdat juist deze leeftijd het nodig heeft bij de groei van botten en vorming van het gebit.
– Zwangere vrouwen, omdat vitamine D door wordt gegeven aan het ongeboren kind. Dit helpt het ongeboren kind bij de vorming van de botten.
– Ouderen zijn vitamine D ook hard nodig, omdat het oa beschermt tegen botbreuken.

Vitamine D speelt ook een grote rol bij een goed werkend zenuwstelsel en heeft invloed op een normale bloedstolling.
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat vitamine D ook effect heeft op depressies. Dát vitamine D werkt bij depressies is onderzocht, hóe vitamine D precies werkt bij depressies wordt nog volop onderzocht. Eén van de theorieën is dat vitamine D het gehalte serotine in je hersenen verhoogd. Serotine is een stofje dat bijdraagt aan gevoelens van blijdschap en geluk. 

Vitamine D in ons voedsel

Helaas is het aanbod van vitamine D in ons voedsel vrij beperkt. Het komt voor in dierlijk orgaanvlees of in vette vis. Het gaat dan met name om de olie van een vette vis. Het is advies is dan ook om, naast het wekelijks eten van vette vis, een supplement te nemen om je vitamine D op peil te houden.

Let bij de aanschaf van (vitamine)supplementen altijd goed op de ingrediënten. Het supplement moet gemaakt zijn uit lichaamseigen stoffen, anders kan je lichaam niets met deze zogenaamde vitamine doen en dat is natuurlijk zonde. Vaak zijn er onnodige ingrediënten toegevoegd aan een supplement, kijk dus extra goed.
Vitamine D wordt beter door het lichaam opgenomen als het wordt gegeten in combinatie met vet. Vitamine D lost zich namelijk op in vet.

Zelf gebruik ik deze vitamine D druppels van Bonusan. Deze druppels kunnen ook gebruikt worden voor baby’s, kinderen en ouderen. Het fijne is dat de druppels al zijn gemengd met olijfolie (vet), hierdoor kan je ze op elk moment van de dag innemen.


1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: