Antioxidanten, vrije radicalen, termen die je maar al te vaak hoort, maar… wat zijn het nu eigenlijk? 

Vrije radicalen zijn (schadelijke) bijproducten in ons lichaam, het is een vrij scheikundig verhaal en dat wil ik je eigenlijk zoveel mogelijk besparen, maar toch… hier kom ‘tie:
Een vrije radicaal is een instabiel molecuul, die zich bindt aan een gezonde cel. Deze binding levert een chemische reactie op (oxidatie). Deze reactie is te vergelijken met een kleine explosie en bij deze explosie wordt de gezonde cel vernietigd en de cellen eromheen gaan kapot en zijn onherstelbaar. Cellen kun je vergelijken met mini-fabrieken. Ze werken keihard voor onze gezondheid. Minder van deze fabrieken/cellen, is dus een achteruitgang in onze gezondheid.
Gevolg: rimpels, verouderde huid, reuma, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

Wanneer komen vrije radicalen ons lichaam binnen?
→ Bij de omzetting van voeding naar energie.
→ Van buitenaf. Denk aan cosmetica, verzorgingsproducten, roken, ongezond milieu, (ongezonde) voeding.

Zijn vrije radicalen dan altijd slecht? Nee, ons lichaam is een klein beetje aan vrije radicalen nodig om virussen te bestrijden. Het gevaar zit’m dan ook in te veel vrije radicalen en helaas hebben we in onze huidige maatschappij al snel last van een overschot.

Een overschot aan vrije radicalen kunnen we dus vermijden door te letten op de invloeden van buitenaf, maar (hoera!) ons lichaam heeft ook nog vrije radicalen -vanger,  namelijk de antioxidanten. Antioxidant is de verzamelnaam van voor de verschillende vrije radicalen vangers.

Antioxidant bronnen: gekleurde groenten en fruit want deze bevatten oa vitamine C en ook vitamine E. Ook zink en selenium zijn krachtige antioxidanten en deze zijn te vinden in vis, vlees, noten en zaden. Ook glutathion is een hele krachtig antioxidant.


Wanneer heb jij extra antioxidanten nodig?

  • Bij ziekte als chronische (ontstekings)ziekten.
  • Bij het uitvoeren van bepaalde beroepen (denk aan schilders omdat ze veel werken met chemische stoffen).
  • Bij veel alcohol gebruik of bij roken.
  • Wanneer je langere tijd (lichamelijk of geestelijke) stress ervaart.
  • Bij een ongezond voedingspatroon. 

Heb je vragen of wil jij weten of je voedingspatroon verbetert kan worden? Maak hier een afspraak, want ik help je graag.

“Werk aan je gezondheid, wanneer je nog gezond bent”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: