Tijd voor een blogje over Vitamine C, een veel besproken vitamine het afgelopen jaar en niet zonder reden…

Vitamine C is één van de meest bekende vitamine-soorten. Je hoort regelmatig “even een sinaasappel voor de vitamine C”, maar je hoort niet “even een plakje leverworst voor de vitamine A”.

Vitamine C is een heel belangrijk vitamine. Ons lichaam verbruikt veel vitamine C omdat het een rol speelt bij verschillende lichamelijke processen. Omdat ons lichaam het veel verbruikt, zijn we er dus ook veel van nodig. Deze vitamine..

  • ..speelt een belangrijke rol als het gaat om het versterken van ons immuunsysteem.
  • ..ondersteunt de opname van ijzer. Het is daarom aan te raden om vitamine C rijke voeding te eten icm met ijzerrijke voeding.
  • ..speelt een rol in het behoud van sterke botten, kraakbeen en het gebit. Ook heeft het invloed op de conditie van de huid. Dit omdat vitamine C een rol speelt bij de vorming van collageen
  • ..beschermt ons tegen invloeden van buitenaf omdat het een sterke anti-oxidatieve werking heeft. (Meer weten over antioxidanten? Klik dan hier.)

Bovenstaande zijn de belangrijkste processen waarbij vitamine C gebruikt wordt.
Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat het een vitamine is die niet kan worden opgeslagen in ons lichaam. Dagelijkse aanvoer van deze vitamine is dan ook heel belangrijk. Ja, je leest het goed: Vandaag 10 sinaasappels eten voor een hele week, werkt niet. De vitamine C die het lichaam niet nodig heeft, plas je gewoon weer uit. Dagelijks je portie vitamine C is dus heel belangrijk!

Vitamine C komt veel voor in onze voeding, wanneer jij dagelijks 350 á 500 groenten en 2 stukken fruit per dag eet, kun jij voldoende vitamine C uit je voeding halen, mits je lichaam geen extra belastingen ervaart. Voor elke belasting die het lichaam ervaart, is het extra vitamine C nodig. Een belasting kan zijn: slaaptekort, ongezond leefmilieu, roken, verkoudheid, (chemische) stoffen van buitenaf en stress.

Ik geloof dat er tegenwoordig meer mensen ziek zijn en overlijden door een vitaminetekort, dan dat mensen ziek worden en overlijden aan een vitamine overschot

Bronnen van vitamine C: boerenkool, spruitjes, kiwi, sinaasappel, paprika, rozemarijn, zwarte bessen en bijvoorbeeld chilipoeder.

Weet jij niet zeker of jij via je voeding voldoende vitamine C binnenkrijgt, dan kun je er altijd een supplement bij slikken. Supplementen zijn er in verschillende soorten en maten en ook vitamine C komt in verschillende vormen. Zie jij tussen de bomen het bos niet meer en wil jij een goede vitamine C slikken? Klik dan hier, dan help ik je graag. 

Het laatste jaar is er ook gewaarschuwd voor een overschot aan vitamine C. Ja, bij een teveel aan vitamine C kun je klachten krijgen, bijvoorbeeld darmklachten. Vaak komen deze klachten pas voor bij 2000+ mg vitamine C per dag. Een overschot aan vitamine C plas je namelijk gewoon weer uit, de kans op een overschot is dus heel klein.
Daarnaast geloof ik dat er tegenwoordig meer mensen ziek zijn en overlijden door een vitaminetekort, dan dat mensen ziek worden en overlijden aan een vitamine overschot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: