“We produceren jaarlijks 311 miljoen ton plastic per jaar. Jaarlijks komt er 5 miljoen ton van ons plastic terecht in de oceanen.”
Ik schrok ervan, heel erg zelfs.

Het gebruik van plastic neemt alleen maar toe. In de oceanen drijven grote plastic ‘eilanden’. Al deze plastic eilanden bij elkaar zijn ongeveer 34x zo groot als Nederland. Deze eilanden noemen we ook wel plasticsoep. Plastic is niet verteerbaar, dus zeedieren sterven. De VN noemt zelfs dat er elk jaar 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels sterven door afval op zee.

Heeft al dit plastic gevolgen voor ons? Ja zeker!

Het plastic in zee verweekt door het water of het wordt verbleekt door de zon. Het plastic valt dan uit elkaar in hele kleine stukjes en dit leidt tot ernstige verontreiniging van het water. In dit water zwemmen vissen die deze kleine delen plastic binnenkrijgen. En deze vissen eten wij…
Het plastic neemt vaak al vanuit sloten en rioleringen allerlei giftige stoffen mee. Deze giftige stoffen krijgen wij ook binnen.

Gezien het grote probleem en het feit dat ons plastic gebruik alleen maar meer wordt, moeten we hier nú wat aan gaan doen. Mocht je het niet voor jezelf doen, doe het dan voor de generaties na ons. Plastic leeft namelijk langer op deze planeet dan wij doen. Sommige experts zeggen zelfs dat plastic zo’n 1000 jaar(!) kan blijven bestaan.

Plastic verminderen

5 tips hoe jij het verbruik van plastic kan verminderen:

  • Zorg dat je altijd een boodschappentas in je auto hebt. Deze komt altijd van pas en voorkomt dat je toch nog die plastic zak in de supermarkt koopt om je boodschappen in mee te nemen.
  • Koop je wel eens groenten in/op de (super)markt? Neem je eigen tas mee en laat je groenten en fruit niet apart in een plastic zak verpakken.
  • Verwen jezelf met een leuke lunchbox of een goede drinkfles. Neem je lunch mee in een herbruikbare lunchtrommel van bijvoorbeeld bamboe of RVS. Neem jij je lunch toch liever mee in een zakje? Dat kan ook! Tegenwoordig heb je hele leuke (uitwasbare) katoenen lunchzakjes. Op zoek naar een goede, plasticvrije drinkfles? Deze mooie Pura fles is van RVS.
  • Kijk eens in de supermarkt of je hetzelfde product ook kan krijgen in een andere verpakking als glas of papier. Alle kleine beetjes helpen!
  • Gebruik jij nog steeds een plastic tandenborstel? Stap over naar een tandenborstel van bamboe of hout. Dit scheelt per jaar per persoon 4 plastic tandenborstels! Het lijkt maar een klein verschil, maar die 4 tandenborstels per persoon, per jaar tellen zich snel op.

Wil je nu al de eerste stap zetten om plastic afval tegen te gaan? Kijk dan in de webshop (of klik hier) en koop een bamboe tandenborstel. De tandenborstels zijn er voor volwassenen en kinderen. Deze tandenborstel is gemaakt van bamboe. Wil je deze tandenborstel goed scheiden? Breek dan het kopje af en gooi de rest bij het GFT!

“Be fantastic, say NO to plastic!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: